Innsyn og klage

Innsyn, klage og særskilt oppnevnt advokat

Dersom Sivil klareringsmyndighet (SKM) ikke innvilger klarering i samsvar med det virksomheten har bedt om, vil du få et brev fra oss med melding om avgjørelse i klareringssak. I dette brevet vil du få en begrunnelse for avgjørelsen og samtidig informasjon om rett til innsyn, klage og særskilt oppnevnt advokat.

Innsyn

Du har rett til innsyn i sakens dokumenter innenfor rammen av sikkerhetsloven § 8-14. Du har ikke krav på innsyn i hele eller deler av dokumenter som inneholder opplysninger som nevnt i sikkerhetsloven § 8-13 andre ledd. Du har heller ikke krav på innsyn i dokumenter som er utarbeidet for den interne saksforberedelsen.

Dersom du ønsker innsyn i sakens dokumenter, må du ta skriftlig kontakt med oss i SKM. Klagefristen på klareringsavgjørelsen blir ikke forlenget ved at du ber om innsyn i din sak. Du kan eventuelt ta kontakt med oss for å be om utsatt klagefrist. Dersom du ønsker innsyn i sakens dokumenter, bør du be om innsyn før du klager på klareringsavgjørelsen.

Klage

Du kan klage på vår avgjørelse om klarering (ingen klarering, nedsatt klarering, suspendert klarering og klarering på vilkår) og karantenetid. Klagefristen er tre uker fra du mottok vårt brev med melding om klareringsavgjørelse. Klagen skal sendes til SKM, og må være skriftlig. 

Særskilt oppnevnt advokat

Ordningen med bistand fra en særskilt oppnevnt advokat følger av sikkerhetsloven § 8-15. Den som har fått en begrunnelse hvor opplysninger som nevnt i sikkerhetsloven § 8-13 andre ledd er utelatt, eller som har fått avslag på anmodning om innsyn, kan ha rett på særskiltoppnevnt advokat. Advokatens oppdrag er å gi den som er vurdert klarert råd om vedkommende bør klage på klareringsavgjørelsen. I de tilfeller der avgjørelsen om klarering er påklaget, vil vilkårene for bistand fra særskilt oppnevnt advokat ikke være oppfylt.

Advokaten skal ha tilgang til sakens faktiske opplysninger og de delene av begrunnelsen som er ukjent for deg. Advokaten vil ikke kunne gi deg ytterligere innsyn i disse opplysningene, eller bistå deg videre dersom du skulle ønske å klage på klareringsavgjørelsen.

Før du kan anmode om bistand fra særskilt oppnevnt advokat, må du klage på avslag på begrunnelse eller be om innsyn i sakens dokumenter. Avgjørelsen om innsyn må deretter påklages. Dersom det etter klage ikke gis fullstendig begrunnelse eller fullt innsyn i sakens dokumenter, vil SKM oversende saken til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for endelig avgjørelse. Det er først når det foreligger endelig avgjørelse om begrunnelse eller innsyn, at du kan anmode om bistand fra særskilt oppnevnt advokat. Slik anmodning rettes skriftlig til SKM. 

Anmodning om bistand fra særskilt oppnevnt advokat må fremsettes før klagefristen på avgjørelse om klarering utløper. En eventuell klage på begrunnelse eller klage på avslag på anmodning om innsyn rettes til SKM, og vil avbryte klagefristen på klareringsavgjørelsen. Du må derfor vurdere om det er nødvendig å be om utsatt klagefrist på avgjørelsen om klarering, da denne er tre uker fra du mottok vårt brev med melding om klareringsavgjørelse.

Dersom du anmoder om særskilt oppnevnt advokat, vil klagefristen på avgjørelsen om klarering avbrytes. SKM vil gjøre en konkret vurdering av om vilkårene for bistand fra særskilt oppnevnt advokat er oppfylt.

Dersom det foreligger rett til særskilt oppnevnt advokat, vil ny tre ukers klagefrist på klareringsavgjørelsen løpe fra den dagen rådet fra advokaten kom frem til deg. Dersom det ikke foreligger rett til særskilt oppnevnt advokat, vil ny klagefrist på klareringsavgjørelsen løpe fra melding med avslag om dette har kommet frem til deg.